Най-голямата информационна агенция в света - американската Асошиейтед прес (АП) уволни

...
Най-голямата информационна агенция в света - американската Асошиейтед прес (АП) уволни
Коментари Харесай

Вашингтон пост: АП уволни репортерът, който съобщи за падналите ракети в Полша

Най-голямата осведомителна организация в света - американската  " Асошиейтед прес " (АП) уволни журналиста, който заяви, базирайки се на американското разузнаване, че две съветски ракети са блъснали Полша на 15 ноември. Тази информация се оказа подвеждаща и в началото провокира потрес от възможен спор сред Русия и НАТО.

Часове по-късно се разбра, че ракетите са съветско произвеждане, само че не са изстреляни от Русия, а по всяка възможност са от украинската Противовъздушна отбрана и са попаднали на полска територия, до момента в който са преследвали съветска ракета. Уволнен е репортерът с сектор национална сигурност Джеймс Лапорта. 35-годишният публицист е освободен след малко вътрешно следствие, оповестява " Вашингтон пост ", като се базира на източници от АП.

Експлозията на 15 ноември в полското село Пшеводув, наоколо до границата с Украйна, умъртви двама души и провокира безпокойствие в международен мащаб. Часове по-късно Асошиейтед прес разгласява известие, в което се показва, че неназован " почитан чиновник на американското разузнаване твърди, че съветски ракети са минали на територията на Полша, член на НАТО, и са умъртвили двама души ". Тази информация явно е била погрешна.

По-късно публични лица в Полша и Европейския съюз обявиха, че съгласно тях една ракета, изстреляна от украинските сили, се е отклонила от курса и е паднала над границата в Полша.

Ден по-късно АП размени материала си, в който се цитираше неназован американски чиновник, с записка за промяна. В нея се споделяше, че анонимният ѝ източник е сбъркал и че " последвалите репортажи демонстрират, че ракетите са съветско произвеждане и най-вероятно са изстреляни от Украйна при отбрана против съветска офанзива ". Лапорта е отказал да разяснява отстраняването си, добавя " Вашингтон пост ". Той е някогашен морски пехотинец на Съединени американски щати, служил в Афганистан, той се причислява към АП през април 2020 година след няколко години работа като кореспондент на свободна процедура. Той е отразявал военни тематики и вести за националната сигурност за осведомителната работа. 

Служители на АП отхвърлят да разпознават Лапорта като източник на сигнала, добавя вашингтонското издание. В изказване представителят на АП Лорън Истън съобщи: " Строгите публицистични стандарти и практики на Асошиейтед прес са от решаващо значение за задачата на АП като самостоятелна новинарска организация. За да подсигуряваме, че нашите репортажи са точни, обективни и учредени на обстоятелства, ние съблюдаваме и прилагаме тези стандарти, в това число по отношение на потреблението на анонимни източници. Когато стандартите ни бъдат нарушени, би трябвало да предприемем нужните стъпки, с цел да защитим целостта на новинарския репортаж. Не вземаме тези решения с лека ръка, нито пък те се основават на изолирани случаи. " Вътрешната връзка на АП, прегледани от " Вашингтон пост ", демонстрират известно комплициране и недоумение по време на подготовката на неправилния отчет.

Лапорта споделя информацията от американския чиновник в електронно известие към 13:30 ч. източно време. Редакторът незабавно пита дали АП би трябвало да пусне изключително известие или да изчакат удостоверение от различен източник и/или от Полша. След в допълнение разискване втори редактор декларира, че " ще гласоподава " за публикуването на изключително известие, като прибавя: " Не мога да си показва, че чиновник на американското разузнаване би сбъркал по този въпрос ".

Източник от Асошиейтед прес, осведомен с по-широките диалози към новината в този ден, споделя, че Лапорта също по този начин е споделил на редакторите си, че старши управител към този момент е ревизирал източника на сигнала му - оставяйки усещането, че източникът на историята е бил утвърден. Въпреки че този редактор е подписал предходни вести, в които е употребен източникът на Лапорта, той не е взел отношение по историята за ракетите. Говорителят на АП прибавя, че не се плануват дисциплинарни санкции за редакторите, съобщи OFFNews.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР